editie 2015-2016

Verslag ronde 1:

door serverprob gewist!!

Opvallende resultaten waren de remises van Bart en Tristan.

Verslag ronde 2

Moeilijke start van ronde 2. Door werkomstandigheden was Patrick verlaat waardoor de klokken niet op tijd -het zou dan ook geen klok zijn- de speelzaalk bereikten. Dan maar 'the old fashion way', wat schijnbaar ook nog lukte.

 
Op bord één kreeg Rudy Maarten voor zich. Rudy behaalde na de openingsfase en een spelletje vijf op een rij van Maarten een mooie positie die hij echter door goed verdedigend spel van Maarten niet wist te verzilveren. Zwart kreeg de kans zijn stukken opnieuw te ontwikkelen en ontplooide zich langzaam maar zeker tot een winnende positie (0-1).
 
Ook Franky speelde een meer dan behoorlijke partij tegen Raf. de tijdnoodfase werd hem echter fataal waardoor hij met twee pionnen achterstand na de 30 zetten limiet verder moest gaan. een koud kunstje voor Raf om de winst te nemen (0-1).
 
Ikzelf mocht het opnemen tegen de regerende klubkampioen Gino. In zijn gekende stijl duwde Gino me in de verdediging. Gelukkig voor mij liet hij de in de tijdnoodfase de winst liggen wat ik om mijn beurt deed met het eindspel (1/2-1/2).
 
Dirk kwam mij fier te vertellen dat hij een goede stelling bereikt had vs Hampton. Na 2 minuten dacht hij daar echter totaal anders over. Een half uurtje later, na goed verdedigend werk van Dirk en misschien toch een beetje te slap spel van Douglas kwam hij me terug te zeggen dat hij een goede stelling bereikt had. Het mocht echter niet baten, want de souvereiniteit van Douglas woog op het einde het zwaarst door (0-1).
 
"Not again" moet Kurt gedacht hebben. Met een pionvoordeel moest hij zich andermaal tevreden stellen met remise (1/2-1/2).
 
Wat te zeggen van Tristan die me voor de aanvang van deze ronde moedeloos verklaarde dat hij alle partijen met zwart verloor. Door goed spel kwam hij echter tegen Rene beter te staan en hij werkte de partij vervolgens vakkundig af. Proficiat Tristan (0-1).
 
Toen ik voor het eerst mijn ronde deed om de verschilende stellingen te aanschouwen was het voor Johan al te laat. Zijn dame stond naast het bord, dat in ruil voor een paard. Johan speelde nog dapper voort maar moest aan het eind van de rit handen schudden mert dominiek (1-0).
 
De loezen bas variant van Jacques leverde hem terug een punt op. In een gelijkopgaande stelling (met licht voordeel voor wit, wist Jacques beetje bij beetje terrein en stukken te winnen. Rudy zag dat het niet goed was, speelde nog wat verder, maar moest toch het punt aan Jacques geven (1-0).
 
Onze voorzitter was te opgenaaid door het overwerk om goed te kunnen spelen; In de openingsfase liet hij (weliswaar in een aljechin-stelling) de centrumpionnen van Gio te ver vooruit stormen. De druk werd steeds groter en hij bezweek tenslotte onder het jong geweld. Proficiat Givanni.
 
Na veel nagekaart en analyses sloten we de keet met een goed gevoel in de kleine uurtjes. Het is dan ook met kleine oogjes dat ik dit verslag in correctuur gelezen heb. Bij voorbaat mijn excuses voor eventuele zetfouten.
 
Nog 4 partijen te gaan voor we de derde ronde kunnen paren.
 
Let op: door ons KLUBFEEST2015.doc (15360)  , waarvoor je nog steeds tegen een zeer democratische prijs kan inschrijven, is de volgende speelronde ps op 30.10.2015. 
 
Ok ik zal maar weer de rest van de dag tot mij nemen en ik hoop van harte jullie allemaal te mogen ontmoeten aan tafel in de Gilde op 23.10.2015.
 
Intussen zijn drie van de uitgestelde partijen gespeeld. Zoals verwacht won di jl  Franky van Oswald.
 
Gisterenavond noteerde ik echter twee verrassende resultaten. Na een vroegtijdig d5 viel de stelling van Maxim in duigen en moest hij de winst aan Ezio laten.(0-1)
 
ook Katia wist het punt in de wacht te slepen. Nadat ze een vol stuk voor kwam in de openingsfase, een kwaliteit teruggaf in het middenspel kwam ze in een eindspel terecht waar de loper, paard en toren duidelijk veel meer macht over het bord hadden dan de twee torens van Lennert (1-0)
 
Een partij wordt wegens tijdsgebrek van Stefaan meegenomen naar de volgende rode en aanvang nov. gespeeld.
 
ivan
 
Verslag ronde 3
 
Een wedstrijd werd reeds 'ingesteld' en bijgevolg voortijdig gespeeld wat ik bij belet op de speelavond ten zeerste toejuich. Het resultaat werd me sec op mail gezet. Raf won van Ezio (1-0).
 
Op de speelavond zelf heerste er op verschillende borden een woelige strijd.
 
Na urenlange strijd belandde eerst Maarten en vervolgens tevens Douglas in de tijdnoodfase, waarbij Maarten in een eindspel met een vrijpion en lopers van verschillend kleur, wat bij correct spel hoogstwaarschijnlijk remiseert, toch het langst zijn koel hield en het laken naar zich toetrok.(1-0).
 
Ik speelde tegen Franky een fraaie opening en dacht even de betere stelling te hebben een foute zet met Lf4 en een verkeerd paardoffer op f7 deden me echter de das om (0-1).
 
Naast me speelde Oswald vs Maxim waarbij de laatste, in een typische Benko stelling, zich op zeer bekend terrein bevond. De fianchetto-loper bleek nogmaals veel sterker dan het paard waardoor Maxim de winst verzilverde (0-1).
 
Een verrassing bleek in de maak. Bart wist een kwaliteit en vervolgens zelfs een stuk voor te komen tegen Rudy. De koppigheid van Rudy en een blunder in de eindfase beslisten er echter anders over (0-1).
 
Dominiek kwam een pion voor en achter tegen Kurt. Naar omzeggens gewoonte werd er na herhaling van zetten remise overeengekomen, een resultaat dat vooral Kurt zeer bekend is. (1/2-1/2).
 
Onze ere voorzitter Jacques begaf zich op gekend terrein met opnieuw zijn 'loezen bas' variant. In eindspelfase maakte hij echter een foutje dat meedogeloos werd afgestraft door Franky (0-1).
 
Giovanni speelde zoals het een jonge kracht behoort open, zonder vrees en aggressief. Al deze woorden zijn contradictorisch aan het spel van Dirk, die zoveel geweld niet kon verwerken. Proficiat Gio (1-0).
 
De moeder van Giovanni beschoor echter een ander lot. Ik zou gans de partij hier kunnen opnoemen maar deze is echter te kort. Luka zag van aanvang een mat in 7 (1-0).
 
Lennert was terug zijn eigen zelve. Met solide spel kwam hij mondjesmaat in een betere stelling te staan met twee meerpionnen. een liet hij zich nog afsnoepen maar dit kon hem enkel meer motiveren om voluit voor de winst te gaan, wat hem ook lukte (1-0)
 
Rudi kwam vroeg in het spel een stuk voor te staan en wist dit ook te handhaven. Een wanhoopspoging van Rene mocht niet baten waardoor hij vervolgens de handen schudde (1-0).
 
Onze voorzitter wist in een Hollandse stelling zijn meesterschap over Johan te demonstreren. Hij won de partij met verve en is, let op mijn woorden, bij deze op weg naar zijn eerste meesternorm (0-1).
 
Zo dat was het dan wat ik me herinner van een speelavond die andermaal in de vroege uurtje werd afgesloten. Met schilderwerken voor de boeg en nog een partij dat moet worden afgehandeld, groet ik jullie allen beleefd,

De uitgestelde partij Tristan-Gino werd op 06.11.2015 afgehandeld. Tristan die een dubieus stuk offerde kreeg nog aardig wat tegenspel wat Gino serieus aan het denken zette. Na een verplichte dameruil kwam Gino echter beter te staan en was het voor hem een koud kunstje om dit af te werken (0-1)
 
Jullie trouwe dienaar.
 
Verslag ronde 4
 
Jawel hoor reeds de vierde ronde doet ziijn intrede. Nog twee personen met het maximuum aan punten Raf en Maarten, op de voet gevolgd met een 1/2 puntje verschil door Gino en Franky. Hoe de kaarten worden verdeeld zien we as vrijdag.
 
Met vier uitgestelde partijen zou men geneigd zijn te denken dat het becommentarieren van de overige partijen een fluitje van een cent is. Niets ois echter minder waar. De nodige verdoezelende middelen en de langzaam intredende alzheimer maken het me steeds zwaarder.
 
Op het eerste bord speelde het tweede bord, wat voor me iets verwarrend overkomt. Gino stelde het rocheren uit waardoor een aanval langs koningszijde weinnig uithield. Na de lange rochade kwam Gino in een mooiere positie te staan, wat gezien zijn gestalte niet altijd even eenvoudig is, die hiij dan ook in zijn gekende stijl vakkundig wist te verzilveren (0-1).
 
Knap spel van Giovanni, die telkens de juiste zet vond voor de verschillende plannetjes opgezet door Maxim. Laatsteindelijk moest hij toch buigen waarbij de veer brak (1-0).
 
Een remise moest Rudy ervaren die naar zijn zeggen niet in zijn sas was. Franky scheen ook tevreden met het resultaat (1/2-1/2).
 
Tristan kwam reeds vroeg in het spel ee stuk achter, wat het voor Ezio zeer makkelijk maakte om de winst te nemen (1-0).
 
Ikzelf kwam na een lange en zware werkdag zwaar bvermoeid achter het bord. Een vroeg remiseaanbod werd door mijn partner in arms aanvaard, waarvoor dank (1/2-1/2).
 
Dirk was voor een moment het noorden kwijt. Hij zag geen uitweg voor zijn aangevallen loper hoewel de oplossing er wel degelijk was. Met een stuk minder kon hij echter geen vuist meer maken en schudde hij Dominiek de hand (0-1).
 
Lennert hield vol tot het einde. Met gelijk aantal pionnen en beiden een dame kwam Oswald echter met een vooruitgeschoven koning beter uit de strijd waardoor Lennert in het zand moest bijten (0-1).
 
Bij Katia stond reeds stuk minder op het bord als ik de stelling voor het eerst zag. Het was dan ook maar een koud kunstje voor een oude rat in het vak om vervolgens de winst te nemen.
 
Rudy stond steeds ietsje minder tegenover een goed spelende Johan. Het is echter niet omdat men een iets mindere stelling heeft dat men moet verliezen. Men verliest echter wel als men op de dertigste zet, met nog een minuut op de klok, een toren wegblundert. (1-0)
 
Met dat dit WE het westvlaams jeugdkampioenschap in Izegem plaastsvindt, wil ik hier met een dikke duim de deelnemede jeugdspelers Giovanni, lLennert en Tristan veel succes toewensen in hun repectievelijk reeks.
 
Wo ll. won Bart ban onze voorzitter Jacques in een spannend duel. 
 
Vrijdag waren twee partijen voorzien waarvan aan een verzaakt werd door Luka, die me zaterdag vertelde dat hij op vrijdagavonden niet meer kon spelen wegens werkomstandigheden. Bijgevolg wordt hij met forfait gezet, jammer. 
 
Maarten speelde tegen Raf een partij die gelijjkopgaand was. Vroeg na de openingsfase durfden beiden het risico niet te nemen de stelling open te breken nen besloten ze tot remise (1/21/2)
 

Verslag ronde 5

Door de remise van Maarten vs Raf ligt de kans op kampioenstitel nog voor verschillende mensen te graaien.

Met het forfait van Luka komen we natuurlijk onpaar te staan waardoor er elke ronde een bye positie wordt toebedeeld. De beurt val deze keer aan Rene die, mede door zijn uuitstel van ronde 4, als laagste genoteerd staat. De drie leiders, met 3.5/4 staan maar een 1/2 pnt los van een groepje van drie en maar een punt los van de rest van het peloton tot rang 10.

Mogelijks gebeurt er een grotere scheiding in ronde 5 die hieronder geëtalleerd staat.

Door ontstentenis van het eerste bord mochten Maarten en Maxim als eersten plaatsnemen. Vreemd, na een achttal zetten verscheen volkomen dezelfde stelling op het bord als in mijn partij. Het eindresultaat was echter verschillend. Maxim verloor (1-0).
Op bord twee gaven Rudy en Franky elkaar partij. Goed uit de opening gekomen speelde Rudy iets te voorbarig e6 op waardoor zijn stelling als pudding iineenzakte. Franky won (0-1).
In de partij Dominiekl vs Frank zag ik al na mijn eerste rondgang dat het een partij van lange adem ging worden. Door goed spel kwam Dominiek lkaatsteindelijk een kwaliteit voor te staan maar in de gebetonneerde stellinig moest hij zich toch tevreden stellen met remise (1/2-1/2).
Jacques stelde in een gewonnen stelling remise voor die Kurt in dank aanvaardde. Is er een complot in de maak? Zelf beloofde ik Kurt een prijs als hij 98 remises speelde in het toernooi. Met reeds vijf remises, een tendens die Bredene spelers niet vreemd schijnt te zijn :-), kroon ik hem alvast tot remisekampioen van het toernooi (1/2-1/2).
Ikzelf overweeg ten andere om me bij SK Bredene aan te sluiten. Na een verkeerd stukoffer op f5 kwam ik op een diefje weg met remise. (1/21/2).
Oswald liet de winst liggen tegen Giovanni. Na een verkeerde voortzetting in de toch wel goede aanvalsstelling van Oswald koos deze latste voor de verkeerde voortzetting waardoor Gio zijn kansen greep, terug in de match kwam en vervolgens vakkundig afwerkte (0-1).
Onze jongste telgen Tristan en Lennert moesten het tegen elkaar opnemen. Voor de match vertelde me Tristan dat hij doodmoe was van het vele studeren (wat toch een beetje inherent is aan het student zijn). Het resultaat van deze vermoeidheid was dan ook al vlug te zien op het bord. Toen ik voor het eerste aan zijn bord kwam , stond Tristan schaak met Lennert aan zet. Onmogelijk dus dan maar zet terugnemen. Lennert die veel frisser en scherper achter het bord zat, wist dan ook de partij te winnen (0-1).
Dirk, geteisterd door tandpijn, kwam al vroeg in de partij enkele pionnen op achterstand. De zere kies moest dan ook in het zand bijten en de winst aan Dirk laten (0-1).
Katia speelde een meer dan behoorlijke partij met constante druk op de stelling van Johan. Op het einde miste ze wel een mat in vier, maar uiteindelijk wist ze toch nog te winnen (1-0).
Met nog twee partijen te spelen in de hoogste regionen moet Maarten nog even geduld uitoefen om te weten wie hem komt te vervoegen. Onderaan de tabellen moet Stefaan nog twee partijen inhalen wat nog voor enige verschuiving kan zorgen.

Op di.08.12.2015 werd de strijd om de top geleverd. In een spannende strijd met wisselende kansen, waarin zowel door Gino en Raf een remise aanbod werd afgewimpeld, was Raf in de eindfase het meest koelbloedig. Gino verloor een stuk…maar uiteindelijk kon Raf met zijn laatste pion promoveren. Op dit moment ging Gino door zijn vlag.

Verslag ronde 6

Met  5 rondes gespeeld is er er reeds een kleine afscheiding te zien aan de top van de tabel. Raf en Maarten staan een punt los van hun rechtstreekse belagers Gino, Douglas, Ezio en Franky. Hoewel gezegd moet zijn dat Douglas en Ezio (door reisplannn hun anderling duwel nog moeten uitvechten. ook onderaan de tabel is de stand iets vertekend door nog twee in te hale partiujen van Stefaan. Hopelijk brengt de kerstman me raad en beloond hij me met een nieuwjaarsgeschenk waarbij alle wedstrijden gespeeld zijn :).

 Geen verslag deze keer, maar de uitslagen sec.

Verslag ronde 7

Vooreest wens ik iedereen een voorspoedig en gelukkig 2016 mlet veel mooie schaakpartijen toe. Dit jaar kan worden ingezet op onze jaarlijkse Nieuwjaarsblitz as vr 08.01.2016, waarvan jullie reeds de uitnodiging ontvingen.

Met ingang van het nieuwe jaar staan nog twee gedeeld aan kop Maarten en Raf. Komt er in de 7 ° ronde een afscheiding die definitief is?

Ook Gino met 1 pnt achterstand en het peletonnetje van Maxim, Douglas en zowaar Giovanni met 1 1/2 pnt achterstand kunnen nog aanspraak maken op de titel.

Het beloofd dit jaar andermaal spannend te worden als er omd e knikkers gespeeld wordt.

Verslag:

Met morele support van Katia en Rudi kwam Giovanni, bij ontstentenis van Gino en Maarten, achter het eerste bord te zitten tegenover Raf. Hij bakte er een mooi broodje van en stond bij ingang van het middenspel een door Raf geofferd stuk voor. De roes van de voorsprong dwong hem echter in de verdediging. Het loperpaar van Raf sneed als een mes door de koningsstelling van Giovanni. Bij uitvoerige analyse kon Giovanni de dodendans blijkbaar toch ontwijken maar achter het bord bleek het efkens te gecompliceerd. Raf brak door de stelling op de damevleugeml en won (1-0).

Maxim stond al na de opening een pion in het voordeel met een mooie stelling op het bord. Geen vuiltje aan de lucht dacht hij maar dat was dan wel bijzonder kort door de bocht gerekend. Door een koningszet naar de h-lijn in een pionnen-toren eindspel overzag Maxim een matnet waarvan Douglas graag gebruik maakte. Na het toeschuiiven van een pion op de g-lijn bleek mat onvermijdelijk. (1-0). 

De twee Franky's zaten tegenover elkaar op deht derde bord. Franky N. probeerde druk te zetten op de rokade aan de koningsvleugel. deze was echter niet krachtig genoeg en nadat Franky G. de toestand op deze vleugelk stabiliseerde was het zijn beurdt om op de andere vleugel ten aanval te blazen. Door het openen van de b-lijn werd de druk te groot voor Franky N. waarna hij de handen schudde (1-0).

En Français, mijn favoriete opening, dacht Dirk. In een Lb4 variant werd nagelaten om op te slaan op c3. De niet gerokeerde koning kwam echter onder teveel druk te staan door de met tempo ontwikkelde stukken van Rudi, waardoor opgave het enige soelaas bracht (1-0).

Verdomme zou het geklonken hebben als het mij ten beurt viel. Doordat Dominiek in de opening een stuk weg blunderde werd de partij vroegtijdig beëindigd (1-0).

Door een toch wel niet te goed ingestudeerde opening kwam Tristan tegen me algauw in nauwe schoentjes te staan. Damewinst met lopeschaak op h7 zag ik over het hood maar met de afsluiting van het laatste vluchtveld van de dame moest Tristan zijn vrouwelijk stuk aan mij overhandigen. Hij gaf me dan ook direct de ganse partij (1-0).

Om de avondtenneur te doorbreken moest Kurt de toch wel solide spelende Johan verslaan. Kurt stond na de opening een pion in het voordeel maar hij had tot de toreneindspelfase nodig om de winst te forceren (0-1).

ps. Rudi won ook het vole punt met de handen in de broekzakken :-).

Verslag ronde 8

Wie kan Raf nog tegenhouden? Zijn directe belagers Gino en Maarten moesten reeds de duimen leggen. Zorgt Douglas misschien voor de verassing op het eertse bord. We kijken oook uit naar het tweede en derde bord waar de topspelers van ons toernooi elkaar partij geven.

 

Door de uitstelpartij van Raf kwam Franky toch nog eens opdagen aan het eerste bord. Door een blunder van Maarten won hij overtuigend. (1-0).

Op het tweede bord speelde Maxim en Bart (anders companen in de nat. interclub) tegen elkaar. Maxim offerde ongewild zijn dame, Bart wou deze niet, nam een loper in de plaats, maar kon enkel handen schudden toen de koningsaanval van Maxim naar een onweerlegbaar mat leidde. (1-0)

Ezio mocht het openemen tegen Oswald. Over gans de partij stond hij in een betere stelling met in toren-eindfase een vrijpion voor. De klus is geklaard moet ezio gedacht hebben. Door een onopletendheid liet hij zich echter nog ringeloren met een schaakvork op koning en toren. Schaken is soms zuur. (0-1).

Ook achter mijn bord was de citroen neergelegd. Al vroeg in de partij kwxam ik een zuivere pion in het voordeel. ik vergat te rokeren en met een mooi paardoffer kon Giovanni het laken naar zich toe. Proficiat. (1-0).

Eindelijk speel Kurt eens een partij naar niveau, zegde hij me na de wedstrijd. Met een lenge rokade en een aanval op de koningsvleugel wist hij de druk bij Lennert zet na zet te verhogen tot deze laatset in tijdnoodfase de juiste voorzetting niet meer vond en opgaf. (1-0).

Wat tussen Franky en Katia gebeurde is mij een raadsel. Katia gaf zo maar een stuk zonder compensatie weg waardoor het voor een ouwe rat in het vak peanuts is om de winst te verzilveren (1-0).

De partij tussen Rene en Dominiek zag ik enkel in eindstelling waarbij Rene nzelfs met een kwaliteit in voorsprong de aanval van Domiek op ziijn koningsvleugel niet kon weerleggen. Proficiat Dominiek (0-1).

"Te moe": zei Tristan me en hij hoopte dat zijn tegenstrever onverwacht had uitgesteld. Toch niet moe genoeg dacht ik toen ik Johan met zijn duim naar beneden naar mij toe zag komen (1-0).

Een hart onder de riem van onze voorzitter die won van Rudi. De partij heb ik echter niet te zien gekregen. (1-0).

Di-avond won raf van Douglas. Kort na de opening verloor Douglas een pion; er was dan nog wat tegenspel. In tijdnood verloor Douglas een stuk en was de partij over.(0-1)

Verslag ronde 9


 

UITNODIGING

CLUBKAMPIOENSCHAP SK GAZEL

2015-2016

Hierbij daagt de schaakclub Gazel U uit om mee te dingen naar de kroon van de sympathiekste club te Brugge en omstreken.

Om deze te veroveren dien je uit te blinken als beste speler van 9 wedstrijden tegen schaakgenoten van allerhande sterktes en flauwtes. Dit gebeuren vindt telkens plaats op vrijdag op volgende data:

Ronde            Speeldatum

1.                    25 september 2015

2.                    09 oktober 2015

3.                    30 oktober 2015

4.                    13 november 2015

5.                    27 november 2015

6.                    11 december 2015

7.                    15 januari 2016

8.                    29 januari 2016

9.                    19 februari 2016

 

Op tussenliggende vrijdagen kan worden afgesproken voor het spelen van de eventuele (zo weinig mogelijk) inhaalpartijen. Hou evenwel de kalender van het WVL IC in de gaten (voor diegenen die hieraan wensen deel te nemen).

In het belang van de drager van de kroon wordt het tempo bepaald op 1 ½ uur voor de eerste 30 zetten en vervolgens1 uur quick play finish. Verdere modaliteiten worden beschreven in het reglement van het clubkampioenschap in bijlage.

Onbaatzuchtig zal na afloop van het toernooi de kroon gedragen kunnen worden door de winnaar die zich dan met verve over het ganse Brugse ommeland mag winnaar noemen van 'De Kroon van Gazel'.

Om de kroon in Uw bezit te krijgen dient aan weinig voorwaarden te worden voldaan:

  1. Actief lid zijn van Gazel (lidgeld 45 €) of steunend lid zijn van Gazel (lidgeld 20 €),

  1. Zeer goed zijn!

Interesse?: Vul dan bijgaand formulier in en mail deze naar volgend adres: i.vandepitte@yahoo.com

Nog vragen? Tel. naar Ivan Vandepitte

 

Hopelijk tot op de eerste speeldag,

Met vriendelijke groeten namens het bestuur van de alleraardigste schaakclub.